Oddílové programování v jazyce SCRATCH

Ahoj staňáci, zdravíme vás rodiče,

na příští 2 oddílovky máme velké plány. Zkusíme se trochu ponořit do tajů programování a robotiky. V loňském roce jsme měli jednu oddílovku zaměřenou na Ozoboty, bylo to moc fajn. Letos máme hned 2 takovéto „programovací akce“. První proběhne již toto úterý během oddílovky. Zkusíme společně proniknout do tajů programovacího jazyka SCRATCH. Jedná se o prostředí které je v češtině a je určené dětem. Pomocí skládání jednoduchých příkazů rozpohybují animované postavičky. Věříme, že je to bude bavit a že základy zvládnou úplně všichni.

Akce „Oddílové programování v jazyce SCRATCH“ proběhne toto úterý od 17 do 19 hodin. Čas musíme oproti normálu trochu prodloužit. Pro programování budeme potřebovat počítač, tak doufáme, že se podaří sehnat i těm Staňákům, kteří bývají na oddílovkách na mobilu. Prostředí pro programování naleznete na adrese https://scratch.mit.edu/, zde lze programovat bez jakékoliv registrace, svoji práci si však na konci Staňáci nebudou moci uložit. Proto doporučujeme, abyste děti ve SCRATCHi zaregistrovali a mohli se tak později k programu vrátit a dále ho rozvíjet. Do češtiny lze stránku přepnout vlevo nahoře skrze symbol glóbusu.

Potkáme se tedy v úterý 20. října od 17 hodin v oddílové virtuální klubovně na odkazu https://meet.google.com/rei-ogrk-ycr.

Dejte nám, prosím, vědět, kdo se v úterý zúčastní, abychom mohli promyslet rozdělení dětí do menších skupinek.

 Je to docela výzva, budeme zkoušet programovat, což většina nikdy nedělala a to ještě přes počítač. Bude to ale snad zábava. Kdyby vás to zajímalo, budeme rádi, když se také se Staňáky zúčastníte.

Druhou akcí, na kterou se chystáme, je program „Ozoboti na dálku“, který proběhne někdy v dalším týdnu. Rádi bychom navázali na loňskou ozobotí hodinu a zkusili naprogramovat malé robůtky, které se pro vás snažíme zajistit. Nemáte někdo doma náhodou svého ozobota?

Celé tyto programovací aktivity děláme v rámci iniciativy Meet and Code (https://meet-and-code.org/cz/cs/), která má za cíl přiblížit dětem svět moderních technologií a programování.

Těšíme se na vás

Ondra, Bíbuš a Míša